بسم الله الرّحمن الرّحیم
«إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُبِینًا(1) لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ وَمَا تَأَخَّرَ وَیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَیَهْدِیَکَ صِرَاطًا مُسْتَقِیمًا(2) وَیَنْصُرَکَ اللَّهُ نَصْرًا عَزِیزًا(3) هُوَ الَّذِی أَنْزَلَ السَّکِینَةَ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَعَ إِیمَانِهِمْ وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَکَانَ اللَّهُ عَلِیمًا حَکِیمًا(4) لِیُدْخِلَ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا وَیُکَفِّرَ عَنْهُمْ سَیِّئَاتِهِمْ وَکَانَ ذَلِکَ عِنْدَ اللَّهِ فَوْزًا عَظِیمًا»(5)
حقیقت وسیعتر از آن است که بتوان با محدودیتهای فهم خود آن را شکار کرد. بحمدلله ماه مبارک رمضان در حال طلوع است و خوب است که دوستان در راستای نظر به تفسیر انفسی قرآن، این طلوع را حس کنند. ملاحظه کردید که خود پیامبر(ص)قبل از آمدن ماه رمضان از آن ماه خبر میدهند و میفرمایند: «أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ أَبْوَابَ الْجِنَانِ فِي هَذَا الشَّهْرِ مُفَتَّحَةٌ» این خبر یک نوع کشف است. حسیّ را حضرت در خود مییابند و در حسِّ خود رمضان را پیدا میکنند. یکی از اشکالاتی که پیش آمده و عرفا آمدهاند تا متذکر آن اشکال شوند این است که وقتی دین آمد، در همان افق اولیهای که گشود همه میفهمیدند دینداری به چه معنا است. ولی کمکم این دینداری تبدیل به رسم و عادت شد و انسانها فکر کردند اگر همان رسمها را رعایت کنند، دیندار هستند. عرفا که متوجهی این ضعف شدند سعی نمودند دینداری را به بستر اصلیاش برگردانند تا انسانها در کنار رعایت آداب دینی، حسّ حضور در محضر حضرت حق را در خود بیابند.
در این زمانه نیز مسئله به همینگونه است که اگر میخواهیم نورانیّت دین خود را در این ظلماتِ دوران دریابیم، باید همان حسّ حضوری را که برای اولیای الهی پیش میآمده است دنبال کنیم. رسول خدا(ص) میفرمایند: «إنَّ أَبْوَابَ الْجِنَانِ فِي هَذَا الشَّهْرِ مُفَتَّحَةٌ» این یعنی یک نوع گشودگی به سوی بهشت پیش آمده و بهشت هم اکنون با انسان روبهرو شده است. به نظر میرسد جناب حافظ هم در کشفِ محمدی آن حضرت را همراهی میکند آنجا که میگوید:
هلال ماه ز بام افق نمایان شد
کلید میکده گم گشته بود پیدا شد
دین خدا همان میکدهی اُنس با حضرت محبوب است. تذکر بنده اینجاست که متوجه باشیم با حضور اسلام در این تاریخ، افقی گشوده شده است، مواظب آن حضور باشیم و احساس حضور در آن افق را در محدودهی عبادات رسمی، تقلیل ندهیم، بلکه به امید گشوده ماندن آن افق عباداتمان را دنبال میکنیم تا به حجاب نرود. جا دارد به این سخن عرفا فکر کنیم که میفرمایند: «در روزهی ماه رمضان، طریقت، همراه با شریعت ما را به حقیقت میرساند». تأکید بنده بر به ظهورآوردن آن حسیّ است که ...
برای مطالعه کامل جزوه میتوانید فایلهای PDFوDOC را دانلود نمایید.
دیدگاهها