متن پرسش
سلام علیکم: 1-چرا اصولا ایات محکم ومتشابه داریم؟ چرا تمام ایات محکم نبودند تا همه براحتی به قران استناد کنند؟ ایا این متشابهات بخاطر ارتباط با جامعه است و اقتضای نظام خالقیت این تشابه گویی است؟ ایا این متشابهات این امکان را می دهد که تفاسیر یا تأویلات متفاوت و البته درست داشته باشیم؟
2-لطفا بفرمایید در دنیای پر از اطلاعات امروز از چه منابعی باید مسائل سیاسی و اجتماعی را دریافت که از یک غرق در این فضای انفجار اطلاعات نشویم و از طرفی از مسائل اجتماعی و سیاسی غافل نگردیم؟همچنین میزان وقتی که باید برای اینگونه مسائل بگذارییم را هم بر اساس ملاک توضیح دهید چرا که هر چقدر در مسائل سیاسی و اجتماعی وقت بگذاریم باز هم کم است؟ ضمنانا اگر امکان دارد به صورت مصداقی بفرمایید که شما از چه سایتها و منابعی اطلاعات خود را بدست می اورید این شاید به ما که خیلی سرگردانیم کمک کند؟
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیک السلام:
1- هر اندیشه و اندیشمندی برای اظهار مافیالضمیر خود یک طرح کلی میدهد و بر مبنای آن طرح کلی فروعاتی را مطرح میکند و هرگز نمیشود بدون طرح کلی سخن بگوید و نمیشود هم فقط در کلیات بماند. به عنوان مثال خداوند یک جا میفرماید: «لَیسَ کمثله شَییء» هیچچیز شبیه خدا نیست. این یک آیه محکم و یک مبنا است و بر این اساس میفرماید: «یَدُالله فوق ایدیهم» دست خدا برتر از همهی دستها است. وقتی شما متوجه باشید او شبیه هیچچیز نیست پس دست را به معنی عضوی که پنج انگشت دارد تصور نمیکنید. اگر کسی مبناها و محکمات را درست درک کند آیات متشابه نمودهایی است از آن مبنا و اشکال ندارد با حفظ آن مبنا متشابهات را به صورتهای گوناگون تفسیر کرد. قرآن میفرماید آن کسی که قلب منحرفی دارد بدون در نظرگرفتن محکمات مشغول متشابهات میشود. مثل آنکه آیهی فوق را دلیل بر آن بگیرند که خدا دست دارد پس پا هم دارد. 2- ابتدا باید اصول کلی را از شخصیت و جهتگیری حضرت امام و مقام معظم رهبری بگیرید. و با دقت سخنان آن بزرگواران و سیرهی آنها را مبنای تفکر خود قرار دهید و مبتنی بر آنها، میتوان از رادیو و تلویزیون و بعضی از روزنامهها و سایتها استفاده کرد. چون من از اکثر سایتها و روزنامههای مذهبی گلهمند هستم و معتقدم بر مبنای سخن رهبری سعی بر وحدت ندارند و بیشتر رقابتها را دامن میزنند و نه رفاقت ها را، اجازه دهید نام روزنامه و یا سایتی را نبرم. با دقت بر روی سخنان رهبری، بدون آنکه پیشفرض ذهنی را در قضاوت خود دخالت دهید کمک میکند که سرگردانی پیش نیاید. در مورد سایرین – از جمله رئیس جمهور– هم تلاش کنید سخنان خودشان را پیدا کنید و با علم به فضایی که در آن فضا سخن گفته شده قضاوت برفرمایید. موفق باشید