متن پرسش
بسم اله الرحمن الرحیم. با سلام: جناب استاد، به اطلاع میرسانم که مدرسهای در مسجد به اسم «مدرسهی تمدنسازی امام خمینی«ره» حدود دو سال است که در اصفهان شروع به فعالیت کرده که بنده با ارتباطی که با آن مجموعه داشتم، اشکالاتی به نظرم آمد. خواهشمندم راهنماییهای لازم را بفرمایید. آن اشکالات عبارتند از:
۱. این مجموعه، مبانی تربیتی مشخص و نوشتهشدهای ندارند و چیزی به کسی ارائه نمیدهند.
۲. با علمای شهر نیز مشورتی نداشتهاند و میفرمایند آقایان فرصت ندادهاند تا خدمتشان برسیم.
۳. محور اصلی فعالیت این مجموعه، اقتصادی و کارهای اقتصادی است. از اول سال تحصیلی جدید دانشآموزانِ مجموعه چه دختر و چه پسر، عملاً کار اقتصادی میکنند. مثل تولید و فروش تغذیهی سالم، کلوچه خرمایی و روغن و .... وسایل آرایشی و بهداشتی سالم. با این توجیه که مقام معظم رهبری بر جهاد اقتصادی تأکید کردهاند و ما باید با تولید و فروش مواد غذایی سالم، فرهنگ اقتصادی را تغییر دهیم. و به همین جهت اهتمام چندانی به علم و علمآموزیِ دانشآموزان ندارند. یکی از دانشآموزان که سنّ او ۱۲ ساله است و از نزدیکان بنده می باشد می گوید بعضی از مربیها به ما میگویند درس میخوانید که به کجا برسید؟ اینقدر بیکار در جامعه هست؟ شما اگر شغل تان را درست کنید دیگر نیاز چندانی به این درسها ندارید. و همین امر موجب شده در برنامههای مجموعه بینظمی ِ چشمگیری بهوجود آید.
۴. عدم ارتباط با آموزش و پرورش و قبولنداشتن کلّیِ آن اداره.
با تشکر
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: البته ابتکار «مدرسه در مسجد» ابتکار خوب و ارزشمندی است و تا آنجایی که بنده از بعضی از این مؤسسهها سراغ دارم حقیقتاً در عین رعایت کامل نظام آموزش و پرورش، فضای تربیتی دانشآموزان را با حضور در مسجد بهتر رعایت میکنند. ولی فکر میکنم باید بر روی سخنان نایب الإمام که میفرمایند: «ایجاد تشکیلات موازی با دولت هم راهِ اصلاح نیست... کار موازی در کنار دستگاه دولتی، کار موفقی نیست، این تجربهی قطعیِ این حقیر است در طول این سالها». اینطور میفهمم که نباید در مسیر جدا از آموزش و پرورش اقدام کرد. لذا شاید «مدرسه در مسجد» که جدایِ از آموزش و پرورش نیست ولی رویکرد دینی و انقلابی دارد خوب باشد. بالاخره ما باید بدانیم افرادی را که آموزش میدهیم، آموزشِ آنها در این زمانه ربطی تنگاتنگ با شغل آنها دارد و نباید نسبت به مدرک آنها سهلانگاری بشود. موفق باشید