متن پرسش
به نام خدا
با عرض سلام و خسته نباشید
در خصوص ترتیب مطالعه آثار شما سوالاتی داشتم. ابتدا اجازه بدهید بگویم که من تقریبا با کتاب جوان و انتخاب بزرگ شما شروع کردم، بعد جزوه ی ضرورت و نحوه مطالعه را مطالعه کردم و از آن بسیار استفاده بردم، با توجه به تأکید شما در آن جزوه، به معرفت النفس پرداختم و اکنون در نکته ی ششم کتاب 10 نکته از معرفت النفس همراه با شرح آن هستم. در ضمن کتاب گزینش تکنولوژی از دریچه بینش توحیدی را نیز هم زمان با معرفت النفس آغاز کرده و به تازگی نیز آن را به اتمام رسانده ام. حال برای ادامه ی راه سوالاتی دارم:
الف) کمی سردرگم هستم، چرا که نمی دانم بعد از معرفت النفس، از بین کتب «عالم انسان دینی»، «چگونگی فعلیت یافتن باور های دینی همراه با شرح»، «آشتی با خدا همراه با شرح»، «علل تزلزل تمدن غرب» و «زن آن گونه که باید باشد»، کدام یک را باید انتخاب کنم؟ ب) آیا می توانم هیچ کدام از این کتب را هم زمان با معرف النفس مطالعه و کار کنم؟ اگر بله کدام یک را؟ و درحالت کلی آیا شما موازی کار کردن را توصیه می کنید؟ ج) آیا این اهمیت دارد که ابتدا به مباحث معرفتی و خود سازی بپردازیم و سپس به مباحث غرب شناسی، تا چه اندازه؟ د) من به تازگی علاقه ی خاصی به گوش دادن به خطبه های ضبط شده ی نماز جمعه ی آیت الله جوادی آملی کرده ام، آیا شما توصیه می کنید که به طور موازی در کنار سیر مطالعاتی آثار شما از آن ها نیز بهره ببرم؟ ه) از نظر شما کدام یک از کتبی که در بالا نام آن ها را بردم و به طور کلی کدام دسته از آثار شما، نیاز به تفکر و تأمل و مباحثه ی بیشتری در هنگام مطالعه دارد و کدام یک نیاز چندانی به درنگ و مباحثه با دوستان ندارد؟ و) و در آخر برای مطالعه ی آثار شما، رعایت ترتیبی که در سیر مطالعاتی پیشنهادی در سایت قرار داده شده، تا چه حد الزامی است؟ منظور بنده آن است که آیا می توان برخی مباحث را با توجه به علاقه و نیاز زودتر مطالعه کرد؟
با تشکر از تلاش و حسن توجهتان، لطفا اگر صلاح می دانید سوالات را یک یک و به ترتیب پاسخ دهید.
پیروز و سربلند باشید.
متن پاسخ
باسمه تعالی
علیک السلام: بعضی از کتابها برای تدریس تنظیم شده و بعضی از آنها سخنرانی بوده است که از نوار پیاده شده و روی آن کار شده. در مورد کتابهای نوع اول بهتر است ترتیب آن رعایت شود. مثلاً پس از بحث ده نکته در معرفت نفس، برهان صدیقین با سیدیهای مربوط به آن خوانده شود و سپس بحثهای معاد دنبال شود و پس از آن مباحث «چگونگی فعلیتیافتن باورهای دینی» و پس از آن کتاب «آنگاه که فعالیتهای فرهنگی پوچ میشود». در کنار این سیر، بعضی کتابها کمک کنندهاند، مثل کتاب «عالَم انسان دینی» که در کنار بحث «چگونگی فعلیتیافتن باورها» کمککننده است، و یا کتاب «آشتی با خدا» قبل یا کنار مباحث «ده نکته»، کمککننده است. اما مباحث تفسیر یا کتاب «زن، آنگونه که باید باشد» و یا «فرزندم اینچنین باید بود»، کتابهایی است که به عنوان تذکر در کنار سیر اصلی إنشاءالله قابل استفاده خواهد بود.
در کنار بحث معاد میتوانید مباحث غربشناسی را شروع بفرمایید.
از هر زمان که احساس کردید میتوانید با سخنرانیها و آثار آیتاللهجوادی«حفظهالله» مرتبط شوید، فرصت را غنیمت شمارید و این کار را بکنید.
سیر مطالعاتی یک پیشنهاد است. همانطور که میفرمایید اگر واقعاً یک بحث را به جهت علاقه و آمادگی میتوانید خارج از سیر مطالعه دنبال کنید، علاقهی خود را سرکوب نکنید.
موفق باشید