متن پرسش
سلام علیکم
در سی دی 10 نکته گفته شد که موجودات مجرد در طول یکدیگر قرار دارند و نه در عرض هم
آیا روح مجرد تمام انسان ها در طول یکدیگر قرار دارد؟ یعنی همه ی آن ها به یکدیگر وابسته اند ؟ همچنین روایاتی که دلیل بر تکثر ملائکه نزول باران و امثال آن دارند را چگونه می توان با این مطلب سازگار دانست یا مثلا وجود رقیب و عتید را چگونه در طول یکدیگر می توان دانست
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیک السلام:
همانطور که مستحضرید معنی نمیدهد در عالم مجردات دو موجود در عرض همدیگر باشد و لذا نفس هرکس در مرتبهی خودش موجود است که امکان دارد نفس انسان دیگری نیز در همان مرتبه باشد، انچه موجب تفاوت این دو نفس است در شرایط ظهوری است که بدن افراد و زمان و مکان خاص ایجاد کردهاند. شاید اینکه روایت میفرماید بهشت مومن آنقدر وسیع است که همهی اهل سماوات و ارض را میتواند در آن میهمانی کند در همین رابطه است که اهل سماوات و ارضی که در رتبهی او هستند را در نفس خود مییابد، و یا اگر اراده کند میتواند در نزد خود بیابد.
همانطور که نفس انسان یک حقیقت است که بر اساس اقتضائات درونی و بیرونی ، قوای مخصوصی از آن تجلی میکند به طوری که اگر ارادهی شنیدن نمود قوهی سامعه تجلی میکند و گوش محل ظهور آن میگردد و اگر ارادهی دیدن کرد قوهی باصره تجلی میکند و چشم محل ظهور آن میگردد، ملائکه نیز بنا به محل ظهور خود کثیر میشود و در عرض همدیگر قرار میگیرند، مثل آنکه چشم و گوش در عرض هم هستند وگرنه در مرتبهی بالاتر قوهی سامعه و باصره در عرض هم نیستند بلکه مستغرق در ارادهی انسان میباشند و به ارادهی انسان موجودند نه به وجود خودشان، مثل نور زرد و سبز در نور بیرنگ. موضوع ملائکهی رقیب و عتید نیز به اعتبار حالات نفس ناطقه ظهور دارند همانطور که قوای سامعه و باصره در نفس هستند.
موفق باشید