متن پرسش
باسلام.در انتخاب دوره کوتاه مدت وبلند مدت حوزه مردد هستم لطفا باذکر دلایل سریعا مرا راهنمایی نمایید
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیک السلام:
همانطور که میدانید در طرح کوتاه مدت (سفیران هدایت)، طلبه، بعد از پنج سال، موظف به گذراندن پنج سال تبلیغ است و لذا باید ببینید که ذوق و تمایلاتتان به این است که درس را ادامه دهید یا اینکه به امر تبلیغ بپردازید. البته در صورتی که در طی این پنج سال از معدل بالایی بهرهمند گردید میتوانید بعد از پنج سال، به طرح بلند مدت متصل شوید.
از مزایای طرح سنتی (بلند مدت) این است که بعد از گذراندن دورهی مقدمات، اگر تصمیم داشتهباشید در مؤسسات علمی، پژوهشی مرتبط با حوزه و یا در موسسات تخصصی فقه و اصول و مانند آن وارد شوید راحت تر هستید چرا که مواد امتحان ورودی در آنها دروسی است که غالبا در سفیران هدایت تعلیم دادهنشده، همچنین مواد درسی ادبیات در این طرح، بهتر است تا طرح کوتاه مدت و از حیث روانی نیز طلبهای که در طرح بلند مدت است خود را جدای از فضای حوزه نمیبیند. ولی از مزایای طرح کوتاه مدت طبق نظر برخی اساتیدی که در هر دو طرح مشغول به تدریسند این است که این طرح (سفیران) برخی از خلأهایی که طرح بلند مدت داشته را حداقل در حد تئوری پر کرده، یعنی اگر چه ممکن است در برخی از حوزههای سفیران، آن طور که باید و شاید به مواد درسی اهمیت ندهند و یا در مرحلهی اجراء جدیت کافی نشان داده نشود اما اگر به برنامهها و مواد آموزشی به طور جدی عنایت شود میتواند برخی خلأ ها را پر کند؛ مثلا دروسی مثل کلام جدید، رجال و قواعد فقهی، کلاسهای آموزش مهارتها و مانند آن، در طرح بلند مدت مفقود است. همچنین گفته میشود درس فقهی که در این طرح آموزش داده میشود در مجموع بهتر از شرح لمعه است. البته از معایب این طرح، نزدیک شدن آن به فضای دانشگاهی است که بعضا دیده میشود نگاه طلاب تنها به گذراندن واحدهای درسی، اخذ سطح دو و اشتغال به مناصب دولتی و مانند آن است.
پیشنهاد میشود در صورتی که قصد ورود به حوزهی قم را ندارید در همان طرح بلند مدت شرکت کنید هم چنین به این مشورت اکتفاء نکرده و به مشورت، مخصوصا با اساتیدی که هر دو فضا را تجربه کردهاند بپردازید.