متن پرسش
با عرض سلام
بنده با مطالعۀ کتاب «فرهنگ مدرنیته و توهم» نتوانستم تفاوت دید شما را با «فرهنگستان علوم اسلامی» درک کنم. فقط شما در قسمتی اشاره فرمودید که :
آینده فکری ما در جهان اسلام متعلق به فلسفه ملاصدرا «رحمةاللهعلیه» و در نهایت متعلق به تفکر معتقد به مهدویت است...
فلسفه ی ملاصدرا (رحمة الله علیه) از دید فرهنگستان علوم اسلامی، فلسفه ی «شدن» نیست، و به همین علت نمی تواند (برداشت بنده:) برای تمدن اسلامی ابزار سازی کند. در ثانی فلسفه ی ایشان، فلسفه ی اسلامی نیست، بلکه تحت تاثیر فرهنگ اسلام قرار گرفته و به آن نزدیک شده. و مباحث دیگری که باید مطلع باشید ...
اگر امکان دارد نظر خود را در مورد تفکرات «فرهنگستان علوم اسلامی» اعلام کنید. خیلی ممنون.
متن پاسخ
جواب: علیک السلام؛
بنده فکر میکنم عزیزان فرهنگستان اگر عمیقتر فلسفهی صدرایی را مطالعه کنند متوجه میشوند فلسفهی «شدن» یکی از ابعاد حکمت متعالیه است. چون وقتی مکتبی اصالت را به «وجود» داد، دیگر نظر به «وجود» دارد از آنجهت که در خارج هست و عملاً دیگر از حدّ مفهوم پا را جلوتر گذاشته، نکتهی دیگر نگاه هیدگر به غرب است که اگر دوستان فرهنگستان به اندیشههای این دانشمند بزرگ نیز عنایت بفرمایند و متوجه نگاه وجودی این متفکر بزرگ در نقد غرب بشوند، میپذیرند که حرف آنها در گسترهی بیشتری در جهان مطرح است و با بهرهگیری از اندیشههای دیگران بهتر میتوان کار را جلو برد. در جلسه اول «تمدنزایی شیعه» موضوع فوق، بیشتر شرح داده شده.
موفق باشید