تفسير انفسی سوره مرسلات و اشارههای قدسی
"سوره مرسلات"
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
وَالْمُرْسَلاتِ عُرْفًا ﴿١﴾ فَالْعَاصِفَاتِ عَصْفًا ﴿٢﴾ وَالنَّاشِرَاتِ نَشْرًا ﴿٣﴾ فَالْفَارِقَاتِ فَرْقًا ﴿٤﴾ فَالْمُلْقِيَاتِ ذِکْرًا ﴿٥﴾ عُذْرًا أَوْ نُذْرًا ﴿٦﴾ إِنَّمَا تُوعَدُونَ لَوَاقِعٌ ﴿٧﴾ فَإِذَا النُّجُومُ طُمِسَتْ ﴿٨﴾ وَإِذَا السَّمَاءُ فُرِجَتْ ﴿٩﴾ وَإِذَا الْجِبَالُ نُسِفَتْ ﴿١٠﴾ وَإِذَا الرُّسُلُ أُقِّتَتْ ﴿١١﴾ لأیِّ يَوْمٍ أُجِّلَتْ ﴿١٢﴾ لِيَوْمِ الْفَصْلِ ﴿١٣﴾ وَمَا أَدْرَاکَ مَا يَوْمُ الْفَصْلِ ﴿١٤﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿١٥﴾ أَلَمْ نُهْلِکِ الأوَّلِینَ ﴿١٦﴾ ثُمَّ نُتْبِعُهُمُ الآخِرِینَ ﴿١٧﴾ کَذَلِکَ نَفْعَلُ بِالْمُجْرِمِینَ ﴿١٨﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿١٩﴾ أَلَمْ نَخْلُقْکُمْ مِنْ مَاءٍ مَهین ٍ﴿٢٠﴾ فَجَعَلْنَاهُ فِی قَرَارٍ مَکین ٍ﴿٢١﴾ إِلَى قَدَرٍ مَعْلُومٍ ﴿٢٢﴾ فَقَدَرْنَا فَنِعْمَ الْقَادِرُونَ ﴿٢٣﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٢٤﴾ أَلَمْ نَجْعَلِ الأرْضَ کِفَاتًا ﴿٢٥﴾ أَحْیَاءً وَأَمْوَاتًا ﴿٢٦﴾ وَجَعَلْنَا فِیهَا رَوَاسِیَ شَامِخَاتٍ وَأَسْقَيْنَاکُمْ مَاءً فُرَاتًا ﴿٢٧﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٢٨﴾ انْطَلِقُوا إِلَى مَا کُنْتُمْ بِهِ تُکَذِّبُونَ ﴿٢٩﴾ انْطَلِقُوا إِلَى ظِلٍّ ذِی ثَلاثِ شُعَبٍ ﴿٣٠﴾ لا ظَلِیلٍ وَلا يُغْنِی مِنَ اللَّهَبِ ﴿٣١﴾ إِنَّهَا تَرْمِی بِشَرَرٍ کَالْقَصْرِ ﴿٣٢﴾ کَأَنَّهُ جِمَالَةٌ صُفْرٌ ﴿٣٣﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٣٤﴾ هَذَا يَوْمُ لا يَنْطِقُونَ ﴿٣٥﴾ وَلا يُؤْذَنُ لَهُمْ فَيَعْتَذِرُونَ ﴿٣٦﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٣٧﴾ هَذَا يَوْمُ الْفَصْلِ جَمَعْنَاکُمْ وَالأوَّلِینَ ﴿٣٨﴾ فَإِنْ کَانَ لَکُمْ کَيْدٌ فَکِيدُونِ ﴿٣٩﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٤٠﴾ إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی ظِلالٍ وَعُیون ٍ﴿٤١﴾ وَفَوَاکِهَ مِمَّا يَشْتَهُونَ ﴿٤٢﴾ کُلُوا وَاشْرَبُوا هَنِیئًا بِمَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ ﴿٤٣﴾ إِنَّا کَذَلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ ﴿٤٤﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٤٥﴾ کُلُوا وَتَمَتَّعُوا قَلِیلا إِنَّکُمْ مُجْرِمُونَ ﴿٤٦﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٤٧﴾ وَإِذَا قِیلَ لَهُمُ ارْکَعُوا لا يَرْکَعُونَ ﴿٤٨﴾ وَيْلٌ يَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ ﴿٤٩﴾ فَبِأَیِّ حَدِیثٍ بَعْدَهُ يُؤْمِنُونَ﴿٥٠﴾
تفسير انفسی سوره مرسلات و اشارههای قدسی
اصغر طاهرزاده
طاهرزاده، اصغر،1330-
تفسير انفسی سوره مرسلات و اشارههای قدسی / اصغر طاهرزاده، ويراستار گروه فرهنگي الميزان.
اصفهان: لُبالميزان، 1401.
168 ص.
ISBN: 978-964-26097-72-
فهرستنويسي بر اساس اطلاعات فيپا
كتابنامه به صورت زيرنويس.
1- تفاسیر(سوره مرسلات)
2- تفاسیر شیعه - - قرن 14
Qur’an - - Shiite hermeneutics - - 20th centry
BP102/934 297/18
كتابخانة ملي ايران 9001784
تفسير انفسی سوره مرسلات و اشارههای قدسی
اصغر طاهرزاده
نوبت چاپ: اول چاپ: شهریار/معنوي
تاريخ انتشار: 1401 ليتوگرافي: شكيبا
ويراستار: گروه فرهنگي الميزان حروفچين: گروه فرهنگي الميزان
طرح جلد: گروه فرهنگي الميزان صحافي: سپاهان
شمارگان: 1000 نسخه
كليه حقوق براي گروه الميزان محفوظ است
مراكز پخش:
1- گروه فرهنگي الميزان تلفن: 37854814- 031
2- دفتر انتشارات لبالميزان همراه: 09136032342
فهرست مطالب
مقدمه ---- 7
مقدمه مؤلف ---- 11
جلسه اوّل نسيمی با محتوای قيامت ----21
جلسه دوم راههای ظهور قيامت ----33
جلسه سوم راهی به سوی يوم الفصل ----47
جلسه چهارم جايگاه «يوم الفصل» در سلوک ----57
جلسه پنجم ماوراء اين دنيا، افقی در پيش است ----69
جلسه ششم ابديت و معنای حضور در «خود» و در «جهان» ----81
جلسه هفتم باز در معنای «يوم الفصل» ----93
جلسه هشتم «يوم الفصل» و مقام ظهور گشودگی ذات انسان ----107
جلسه نهم اصيلترين و نهايیترين «بودن» ----123
جلسه دهم «خود» باشيد و «خود» شويد ----139
جلسه يازدهم ژرفترين «پرسش» و اصيلترين «بودن» ----157
مقدمه
بسم الله الرحمن الرحيم
1- در اینکه ما با رجوع به قرآن متوجه چشماندازی در زندگی خود میشویم که خداوند مقابل انسان قرار داده؛ حرفی نیست، ولی بحث در آن است که در هر زمانی و در هر تاریخی انسان نیازمند چشماندازی است که او را در آن تاریخ به سوی مقصد و مقصودش ببرد. در این رابطه است که با نظر انفسی به سوره «مرسلات»، استاد طاهرزاده تلاش دارند این سوره را مقابل ما قرار داده تا معنای «بودنِ» امروزین خود را از یک جهت و حضوری که باید در این عالم داشته باشیم، از جهت دیگر با ما در میان بگذارند، به این امید که قرآن مطابق مسائل امروز ما با ما سخن بگوید.
2- ممکن است در ابتدای امر شما با گفتاری روبهرو شوید که نسبت به آن آشنایی و عادت نداشته باشید، ولی نباید فراموش کرد که در این شرایط همچنان که رهبر معظم انقلاب تذکر دادند نیاز است تا مفاهیم دینی را باز تولید کرد و با مفاهیمی نو توجهات را به سوی عقل و اندیشه سوق داد تا بشرِ جدید احساس نکند دین الهی مسائل او را نمیشناسد و احساسات او را درک نمیکند و تنها در گذشته متوقف است.
گمان ما آن است که خواننده محترم در این کتاب متوجه این امر خواهد شد که قرآن چگونه ابعاد وجودی بشریت را در هر تاریخی مورد خطاب قرار میدهد و روشن میشود چگونه قرآن با بشریت در همه دورانها به گفتگو نشسته، تا آنجایی که او در همین زمان هم احساس میکند چه اندازه قرآن به او نزدیک است.
3- اگر متوجه شده باشیم بشر جدید با روبهروشدن با پوچیِ زندگی، آرامآرام احساس میکند به دین و شریعت الهی نیاز دارد و بنا دارد به دین باز گردد. نباید فراموش کرد که این انسان نمیخواهد با رجوع به دین از حضور جهانیاش محروم و یا غافل شود و از این جهت است که میتوان گفت بشر جدید در رجوع به دین به دنبال تجربه دیگری است تا نسبتی جدید با همه چیز یعنی با عالَم و آدم پیدا کند، نسبتی که در عین جهانیبودن، قدسی و معنوی باشد. استاد طاهرزاده سعی کردهاند با نظر به این نکات ما را از طریق تفسیر انفسی سوره «مرسلات» وارد قرآن کنند، به طوری که در ورود به قرآن، وجدان عمومی و تاریخی بشر جدید و نیازهای امروزین او مدّ نظر باشد.
4- پیشنهاد ما آن است که اگر در ابتدا مباحث این کتاب کمی مشکل به نظر آمد، همچنان مطالعه را ادامه دهید زیرا از یک طرف به مرور معنای اشارات را بهتر و بهتر، در خود مییابید و از طرف دیگر مطالب به صورتهای مختلف و مثالهای گوناگون خود را مینمایانند تا در بودنیترین بودن با خود روبهرو شوید.
5- تأکید استاد در متن کتاب و نیز در مقدمه آن است که بدانیم چیزی که ما واقعاً نیاز داریم، تعلّقی عمیقاً ریشهدار به جایگاهی است خاص، جایگاهی که عبارت است از نوعی از تعلّق به اصیلترین و عمیقترین بودن. آیا این همان حضوری نیست که انسان در اکنونِ خود، خود را در ابدیت احساس کند؟ امری که در فرهنگ مدرنیته و با مرگ خدایی که نیچه متوجه آن شد، ما از دست دادیم و حال باید با نوعی دیگر از زندگی و با نظر به فیض الهی آن را دوباره بهدست آوریم. در این کتاب سعی شده تا خواننده به موهبتی فکر کند که مجدداً شورمندی در ایمان را از طریق اشارات قرآنی به ما برمیگرداند.
6- مخاطب اصلی کتاب کسی خواهد بود که بنا دارد همچنان از «بودنِ» خود سؤال کند و بودناش برایش مسئله شده و دغدغه نظر به حقیقت دارد، بدون آنکه با آموزههای دینی که به صورت سنتی مطرح است مسائلاش را حل کرده باشد. از این جهت باید بدانید مباحث مطرحشده در کتاب رویارویی سادهای با مطالب نیست تا خواننده محترم گمان کند به راحتی میتواند با مسائل مطرحشده رابطه پیدا کند و از این جهت ممکن است این نوع رویکرد به سوره «مرسلات» مسئله همه افراد نباشد و بنابراین اگر با مطالعه مقدمه استاد متوجه شدید نکاتی که به آن اشاره میشود، از مسائل و یا مسئله شما نیست نباید خود را در مطالعه کتاب شکنجه بدهید. بهترین کار آن است که مطالعه آن را رها کنید، مگر آنکه بخواهید بدانید این نوع مسائل میتواند مسائل بشر امروز باشد و آیا خطری در آینده دینداری ما در پیش است که قرآن از قبل آن خطر را پیشبینی کرده و متذکر آن شده است؟ این امری است که خواننده کتاب باید مدّ نظر داشته باشد و از این مهمتر شاید اشکال مهم این کتاب آن باشد که مخاطب آن اولاً: مجبور است تا آخرین سطور آن را بخواند به امید آنکه چیزی به دست آورد. ثانیاً: آن چیزی هم که دستگیرش میشود تنها احساس حضوری بیش نیست که هیچ تعریفی برای آن ندارد. از این جهت میتوان گفت تا حدّی وجود این کتاب برای افراد مذهبی که مذهب را در آموزههای سنتی دنبال میکنند، خلافآمدِ عادت باشد و برای هماهنگی با آن نیاز داشته باشند تا حدّی برای حضور در این تاریخ با هویت دینی به امکان دیگری بیندیشند.
7- گفتار استاد طاهرزاده در تفسیر انفسی سوره مرسلات پس از پیاده شدن، متن آن ویرایش شد و در جلساتی با حضور استاد به خوانش متن پرداخته شد که با تذکرات ایشان همراه می باشد، برای استفاده از این جلسات می توانید به آدرس مذکور در سایت لبّ المیزان رجوع کنید:
https://lobolmizan.ir/sound/984
گروه فرهنگي الميزان
مقدمه مؤلف
بسم الله الرحمن الرحيم
1- بحث در نظر به وجه اصیل انسانیِ انسانها است تا هرکس حتی آنهایی که به ظاهر شمّ و ذوق مذهبی هم ندارند احساس کنند قرآن با بنیادینترین ابعاد آنها با آنها گفتگو میکند و این است آن قدمی که میتوان و باید با نظر به انسان جدید در این تاریخ برداشت، زیرا اگر قرآن - این حقیقیترین سخن در این زمانه- را نتوانیم به افق زمانهای که در آن حاضر هستیم، حاضر کنیم، خواهی نخواهی به نام اسلام گرفتار داعش و بوکوحرام خواهیم شد که هیچ نسبتی با انسانیت انسانها و سیره و سنت رسول خدا و اولیای الهی(ص) ندارند.
2- اگر بپذیریم که با تدبّر در قرآن میتوان قرآن را به سخن آورد و به آن معاصرت بخشید تا به زبان امروز با ما سخن بگوید، باید از خود بپرسیم سخن قرآن در این زمانه چیست و با چه کسی سخن میگوید تا انسان در این زمانه گرفتار زندگی نازیسته که زندگی به حساب نمیآید، نشود و زیر سایه قرآن، اصیلترین نحوه بودن خود را تجربه نماید و فراتر از زندگی روزمرّه، انسانیت سایر انسانها را نیز لمس کند. در نظر به سوره مبارک «مرسلات» بناست تا انسانیت اصیل انسان با خودش در میان گذاشته شود تا بنگرد اگر به نهاییترین بودن خود نظر کند خود را در چه جهانی احساس میکند و از خود بپرسد آیا جز این است که خداوند بنا دارد در قرآن و از جمله در این سوره، نهاییترین نحوه حضور انسان را با او در میان بگذارد؟
3- بشر امروز در جهانی که گرفتار بحران معنا است، گرفتار نوعی نیستانگاری و نیهیلیسم است، در آن حدّ که به خِرد خود هم که نسبت به حقایق عالم برخورد انتزاعی دارد، دلگرم نیست و آنچه میتواند او را از این بحران رهایی بخشد برگشت به حقیقت است و ورود در راهی که جان او در معرض حقیقت قرار گیرد و این با نسیم اشارات قرآنی ممکن است، در صورتی که بنا را بر آن بگذارد که تنها در عبارات قرآنی متوقف نگردد و به اشارات قرآنی نیز نظر کند، امری که سوره «مرسلات» بر آن تأکید دارد و ما را به حضوری فراسوی فهم عبارات و مفاهیم دعوت میکند.
4- اگر پذیرفته باشیم بشر امروز بیش از پیش به عالَم انسانیِ خود نظر دارد و در «بودنِ» خود، خود را جستجو میکند و میخواهد خود را از درون جان فهم کند و جایگاه هر چیزی را در نسبت آن چیز با جان خودش میپذیرد و یا...
.
.
.
برای مطالعه کامل کتاب میتوانید فایل های pdf و doc آنرا دانلود فرمایید.