متن پرسش
جناب آقای استاد طاهر زاده(دامت توفیقاته)
سلام علیکم
ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت زهرای مرضیه سلام الله علیها
احتراما تقاضا دارم حقیر را نسبت به رویکرد مطالعاتی مدنظر راهنمایی فرمایید.
موضوع مطالعاتی بنده "سکولاریسم اسلامی" است. و در این زمینه مباحث مختلفی را مطالعه کرده ام که عموما از منظر مبانی مدرنتیه این بحث را بررسی کرده اند.
سوال اصلی در این تحقیق این است که مواجهه انقلاب اسلامی با سکولاریسم اسلامی چگونه است؟
چارچوب نظری مورد نظر نیز مباحث مطروحه حضرتعالی است در خصوص " سقیفه و خلافت به عنوان مفهومی که رودر روی امامت قرار گرفته و در جامعه گسترش می باد"
پیش فرض این است که سکولاریسم یک راهبرد است برای پیاده شدن مبانی اومانیسم در جامعه.
یعنی برای اجرای اومانیسم، مدرنیته دست به دامن سکولاریسم می شود. و با توجه به نفوذ مدرنیته در جوامع اسلامی این نوع مواجهه در زندگی مسلمانان نیز نفوذ کرده است.
فرضیه نیز چنین است: سکولاریسم اسلامی اگر چه به لحاظ لغوی مفهومی است که در بستر محوریت عقلانیت مدرنتیه فهم می شود ولی چنین رویکردی در تاریخ اسلامی ریشه در سقیفه و جایگزینی مفهوم خلافت به جای امامت دارد. راه حل برخورد با آن نیز رجوع به امامت است.
جسارتا از حضرتعالی چند خواهش و پرسش دارم
1) اصلا بررسی موضوع سکولاریسم اسلامی در این چار چوب نظری قابل طرح است؟
و آیا منتج به راه حل می شود؟
2) برای استفاده بیشتر از مطالب حضرتعالی پیشنهاد مطالعه کدام مباحث و سرفصلها را میفرمایید؟
3) راه حل ارائه شده باید ناظر بر مطالب کاربردی باشد لذا خواهشمند است حقیر را راهنمایی بفرمایید که چگونه از موضوع رجوع به امامت راه حلی کاربردی که در منظومه انقلاب اسلامی و شرایط فعلی قابل تعریف و اجرا باشد مطرح نمایم.
با تشکر
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیک السلام
1- بر موضوع بسیار ارزشمندی انگشت گذاشتهاید و حقیقتاً همینطور که میفرمایید فقط با رجوع به امامت و عقل قدسی ناشی از آنها میتوان از سکولاریسم پنهان در مناسبات جامعهی اسلامی نجات یافت. 2- بنده در نوشتههای خود دو کتاب را پیشنهاد میکنم یکی «خطر مادیشدن دین» و دیگری «امام و امامت در تکوین و تشریع». إنشاءالله با پیگیری این موضوع نکات حساسی را به نظام فکری و فرهنگی جامعه گوشزد میکنید تا بفهمند از کجاها داریم ضربه میخوریم. موفق باشید