متن پرسش
با سلام. 1. در بحث ملائکه فرمودید که ملائکه نمادهای اعلای بندگی هستند ولی اسماء شئونات الهی هستند و ما اگر بخواهیم بنده شویم باید به ملائک نزدیک شویم و اگر بخواهیم کمال پیدا کنیم باید به اسماء نزدیک شویم. سوال بنده اینست که تفاوت بین بندگی و رسیدن به کمال چیست؟ مگر نه اینست که کمال انسان همان کمال بندگیش است؟
2. شما در مباحث ملائکه مدام تاکید می کنید که با انواع کارها (و کار نکردن ها) به ملائکه نزدیک شوید و با آنها انس بگیرید. سوال بنده اینست که تفاوت انس با ملائکه و توسل به معصومین(ع) و انس با آنها در چیست؟ و یا اصلا وقتی قرار است همه تدبیرات جهان توسط ملائکه رقم بخورد نقش واسطه فیض و یا شفا گرفتن از یک معصوم چگونه تفسیر می شود؟ آیا معصومین (و عرفا) هم در نهایت بوسیله ملک تدبیرات مادی و معنویشان را اعمال می کنند و یا خود مستقیما در مبادی جهان تصرف می کنند؟
3. آیا حیوانات و گیاهان نیز توسط ملائکه تدبیر می شوند و مانند باد هر یک دارای موکلی هستند و یا اینکه نفس مستقلی دارند؟ (آنچه به عنوان غریزه مطرح است)
4. رابطه جنیان و ملائکه چگونه است؟ آیا برای جنیان نیز رسیدن به کمال بندگی و مقامات ملائکه مد نظر است؟ آیا ملائکه دنیای جنیان با دنیای انسان ها متفاوت است؟
وقفکم الله
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیکم السلام: 1ـ بندگی حالتی است که در جان و قلب ما باید ایجاد شود تا بتوانیم به حضرت حق و اسماء حسنای الهی رجوع کنیم و قلب را آمادهی تجلیات انوار الهی نماییم. 2ـ ملائکه مبادی بندگی هر بندهای هستند، حتی مبادی بندگی وجود مقدس انسانهای معصوم تا آن حد که رسول خدا«صلیاللهعلیهوآله» نیز نبوت خود را از فرشتهای به نام جبرئیل میگیرند ولی اولا: رجوع ما باید به انسانهای کامل باشد و ثانیا: در ذیل وجود مقدس انسان کامل به ملائکه رجوع داریم و مقام واسطهی فیض ائمه«علیهمالسلام» فوق ملائکه است و این غیر از مقام شخصی هر کدام از امامان است که باید خود را با عبادات در مقام عصمت محفوظ بدارند و عملا ملائکه پرتو وجود انسانهای کاملاند و از آن جهت که ما نیاز داریم در انسانیت کامل شویم به ائمه«علیهما لسلام» متوسل میشویم و همه تدبیرات مادی و معنوی خود را از طریق تجلیات انواز فرشتگان انجام میدهند. 3ـ در عین آن که حیوان و گیاه نفس دارند، آن نفس تحت تأثیر فرشتگان میتوانند به حوائج حقیقی خود برسند. 4ـ جن و انس با انوار ملائکه میتوانند با عالم قدس مرتبط شودند و فکر میکنم ت فرشتگان و جن و انس متفاوت نباشد، همان طور که آنها نیز به دین اسلامی هستند که فرشته آن حضرت جبرئیل است. موفق باشید.