متن پرسش
استاد گرامی سلام:
احتراما در خصوص پرسش و پاسخ شماره ۱۹۶۲۰ به شرح زیر:
سلام علیکم: منظور ابن عربی از این عبارات چیست؟
جناب حضرت شیخ اکبر محیی الدین بن عربی در باب هفتاد و یک کتاب مستطاب فتوحات مکیه که در مورد روزه و بیان اسرار آن است می فرمایند:
مردمان در لیلة القدر اختلاف دارند - یعنی در زمانش - برخی از آنها قائلند که در تمام سال میگردد، و من هم به همین قائلم، زیرا من آن را در شعبان و در ربیع و ماه رمضان دیدم و بیشتر آن را در رمضان و در دهه آخر دیدم و یکبار هم در دهه دوم از رمضان در غیر شب وتر و نیز در وتر (شبهای فرد) از آن دیدم، من یقین دارم که آن در سال می گردد یعنی در وتر و شفع (زوج) از ماهی که تو در آن میبینی.
باسمه تعالی: سلام علیکم: آری! اولاً: شب قدر تشکیکی است و بعضی از شبهای قدر دارای شدت بیشتری است. ثانیاً: همانطور که در روایت شیعه هست آن شب در شبهای تمامِ سال پنهان شده است. ولی ظاهراً برای شیعیان همان سه شب، تعیّنِ بیشتری دارد. موفق باشید "
استاد عزیز اگر امکان دارد توضیح بیشتری بفرماییذ
۱. منظورشیخ از اینکه می گوید من آن را دیدم چیست؟
۲. در وتر و شفع (زوج) از ماهی که تو در آن میبینی یعنی چه؟
۳. اگر در شب های ماه مبارک موفق به احیای شب های قدر نشدیم مثلا خوابمان برد دستور العمل جبران وجود دارد؟
۴. اگر مطلب دیگری در این خصوص هست که من نپرسیدم عنایت بفرمایید.
با تشکر و التماس دعا
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: شب قدری که ابنعربی بدان نایل شده، روحِ شب قدر است که در اجسام زمانهای مختلف به ظهور میآید و عارف عموماً به نحوی آن را در زمانها و مکانهای مختلف احساس میکند. آن جوابی که عرض شد شب قدر تشکیکی است؛ نیز در این مورد میتواند کمک کند.
دیدن شب قدر، دیدن قلبی و احساس قلبی است میفرماید گاهی شب قدر در شبِ روزی است که آن روز، زوج نیست و فرد است و یا برعکس. در مورد غفلت از احیای شب قدر، روزِ قدر را با عبادات پاس بدارید، إنشاءاللّه جبران میشود. در مورد شب قدر بحث بسیار است، «خودْ راه بگویدت که چون باید کرد». موفق باشید