متن پرسش
سلام: نظر استاد گرامی در رابطه با نظر آیت الله گرامی قمی درباره استخاره که در ذیل آورده می شود چیست؟ ممنون از پاسخگویی استاد عزیز.
نظر آیت الله گرامی قمی: استخاره مثل فقه و اصول و پزشکی و فلسفه و امثال اینها نیست که فقط بحث علمی باشد؛ بحث استخاره، بحث اشراق است؛ یعنی ارتباط معنوی دل با عالم غیب. دستور استخاره عام و برای همه است؛ ولی استخاره کسانی عملاً به نتیجه مؤثر میرسد که در یک ارتباط باطنی در خواب یا بیداری به آنها اجازه داده شده باشد؛ حتی ممکن است کسانی خیلی عالم باشند، ولی به آنها دستور باطنی داده نشده باشد. استخاره یک حالت معنوی ناشی از ارتباط با عالم غیب است و انتظار نداریم هرکسی بتواند چنین ارتباطی برقرار کند. استخاره نظر خدا است و درست نیست که مخالف آن عمل شود استخاره مثل تعبیر خواب است؛ تأویل رؤیا را هر کسی بلد نیست. تعبیر خواب ربطی به سواد و علم ندارد. یک خانم بیسواد در نجف بوده که تعبیر خواب میدانسته است. یکی از علما از این خانم میپرسد که چطور توانستی تعبیر خواب یاد بگیری. این خانم گفته بود من فقیر بودم و به حضرت عباس (ع) متوسل شدم و در خواب به من گفتند که یک تسبیح بخر و ما به تو میگوییم که چه جوابی در تعبیر خواب مردم بگویی. میگفت کسی در گوش من میگوید! پس استخاره ربطی به علم ندارد و به عالم غیب مرتبط است. در روایات ما روشهای متعددی برای آموزش استخاره گفته شده است که بعضاً در مفاتیح نیز آمده است؛ اما اینها ظاهر قضیه است و مهم آن اجازه باطنی و ارتباط معنوی است که ممکن است از طریق و راه دیگری به جز روشهای نوشته شده به وی الهام شود. الهامات خدا راههای زیادی دارد؛ خداوند در قرآن فرموده که به زنبور عسل هم وحی میکنیم. تا حدودی. علم تفسیر به منزله مقدمه استخاره است و همهاش علم تفسیر نیست از یک آیه ممکن است هر بار در خصوص هر نیت برداشتی جداگانه به ذهن برسد که با برداشت از همان آیه در استخاره دیگری برای نیت شخص دیگر، متفاوت است. سرعت انتقال مطلب سبب شده است که بعضیها درباره من بگویند فلانی حتی نگاه هم به متن قرآن نمیکند.
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: رویهم رفته حرف درستی است. البته نباید طوری موضوع را مطرح کنیم که به وسواس بیفتیم و به استخارهی افراد اعتماد نکنیم. با این همه استخاره مشورت با خدا نیست و پشت به استخاره نیز پشت به قرآن نمیباشد. موفق باشید