باسمه تعالی: سلام علیکم: در این موارد باید مواظب بود دو موضوع از همدیگر جدا شود. یکی تقدیری که هرکس برایش رقم خورده است و دیگر خطایی که انجام میگیرد. آیهی ۸ سورهی جمعه میفرماید: «إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِی تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلاقِیکُمْ» آن مرگی که شما از آن فرار میکنید، شما را حتماً ملاقات میکند و از آن فرار ممکن نیست.
حضرت صادق «علیهالسلام» میفرمایند: «تَعُدُّ السِّنِینَ ثُمَّ تَعُدُّ الشُّهُورَ ثُمَّ تَعُدُّ الْأَیَّامَ ثُمَّ تَعُدُّ السَّاعَاتِ ثُمَّ تَعُدُّ النَّفَسَ فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا یَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا یَسْتَقْدِمُونَ» سالها را میشمرند، سالها که به سر رسید ماهها را میشمرند، ماهها که تمام شد روزها را میشمرند، روزها که تمام شد ساعتها را میشمرند و بالأخره نفسها را میشمرند تا عمر مقدّر به سر آید و فرشتهی مرگ، روح آدمی را قبض کند. و در همین رابطه خداوند میفرماید: «فَإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا یَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا یَسْتَقْدِمُونَ» چون اجل انسانها فرا رسید، نه ساعتی آن اجل عقب و یا جلو میافتد.
پس در مورد تقدیری که این افراد داشتند باید به نکتهی فوق توجه داشت. مثل اینکه اگر بناست عدهای در این روز و این ساعت به تقدیر خود برسند، به نحوی همهی آنها در اتوبوسی جای میگیرند که آن اتوبوس بناست با خطای راننده در درّهای سقوط کند.
و اما اینکه این مرگ باید به دست آن راننده انجام بگیرد؛ بحث دیگری است که خداوند بخواهد آن راننده را نیز به هر دلیلی نیز تنبیه نماید. و در اینجا نباید با نظر به تقدیرِ کشتهشدگان، از خطای راننده غفلت شود. در مورد خطایی که نیز در کشتهشدن مسافران آن هواپیما پیش آمد؛ باید فکر کرد که خداوند بنا دارد چه چیزی را به ما نشان دهد؟ آیا میتوان گفت در این شرایط که موقعیتمان چندان حساس نیست، به دست ما باید این خطا انجام شود تا در شرایطی حساستر و موقعیتی بس بزرگتر خود را تصحیح کرده باشیم؟ واللّه اعلم. موفق باشید