متن پرسش
سلام علیکم!
اندیشمندان بحث غرب شناسی در کشور یکی از موضوعات اساسی ای که مطرح می کنند بحث تکنولوژی و خوب یا بد بودن آن است. برخی ها عقیده دارند تکنولوژی بد است و این را به نحو کلی مطرح می کنند. اما من ندیده ام وارد بحث موردی شوند.
یعنی مثلا فرد نا آشنا به ابن مباحث می گوید مگر بد است وسیله ای را ساخته اند که سفری که شش ماه طول میکشید الان چند ساعته می رویم!؟ مگر بد است وسیله ای را ساخته اند که تو همین الان مثلا در یک نقطه ای از ایران نشسته ای متصل می شود به فلان کتابحانه در آمریکا و به تحقیق می پردازی!؟ مگر بد است که با همین وسیله داری به تبلیغ دین می پردازی و هزاران نفر را مسلمان کرده ای!؟ مگر بد است نرم افزارهای فقهی حدیثی کلامی را ساخته اند که در عرض کمتر از یک دقیقه چند هزار جلد کتاب را جستجو می کنی!؟ یا مثلا شهر ما که یک شهر فوق العاده گرمسیر است تابستان که می شود همه از جمله خودم می گویم خدا پدرشان را بیامرزد کولزگازی و سانترال و اسپلیت را ساختند. مگر بد است... مگر بد است....
خوب طرف حق هم دارد. با خودش می گوید افرادی که با این چیزها مخالفند عجب آدم های نفهم و احمقی هستند. یا طرف می گویند یک عده هستند می گویند اینها بد است ولی خودشان نهایت استفاده را از این وسایل می کنند.
وقتی هم به اینها می گوئی اینها بدی هم دارد می گویند خوب چاقو هم بدی دارد می شود با آن آدم کشت. خوب حالا چون چاقو بدی دارد یعنی چاقو بد است!؟ نخیر این تو هستی که داری از چاقو بد استفاده می کنی. اینجا هم همین است. اینترنت بذات خود بد نیست. این تو هستی که از اینترنت استفاده بد می کنی.
از طرفی اگر هم به اینها بگوئی مثلا برو 10 جلد کتاب بخوان تا بفهمی ما چه می گوئیم و حرف حساب ما چیست اولا خیلی ها حال و حوصله و وقتش را ندارند ثانیا خیلی ها چون با مبانی آشنا نیستند ممکن است متوجه مطالب نشوند.
حال اگر بشود بصورت محتصر و در عین حال به زبان ساده گفت بدی های اینها چیست بصورت موردی. نه اینکه بطور کلی بگوئیم غرب بد است و تکنولوژی بد است و ... . نه موردی بگوئیم مثلا اینترنت کجایش بد است؟! هواپیما کجایش بد است!؟ و ... این خیلی خوب است.
حال به این سوال جگونه باید پاسخ داد؟!
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: آنهایی که منتقد تکنولوژی غربی هستند متوجهاند که این تکنولوژی با فرهنگی ساخته شده که نگاه خاصی به عالم و آدم دارد و برای آن فرهنگ با ارزش است ولی اگر آن تکنولوژی وارد فرهنگهای دیگری شد که بنا دارند در مقام قدسی زندگی را بگذرانند، ناخواسته فرهنگ تکنیک را حاکم میکند و فرهنگ قدسی را به حاشیه میبرد. این را شما به تجربه در همهجا دیدهاید ولی به هرحال این حرفها حرفهایی نیست که مردم عادی بتوانند قبول کنند. به همین جهت منتقدین به تکنولوژی اصرار ندارند این حرفها برای مردم عادی که به قول شما حوصلهی خواندن یک کتاب را هم ندارند گفته نشود چون کار به جدال میکشد. بالاخره بنده عرایضی در کتاب «گزینش تکنولوژی از دریچهی بینش توحیدی» در اثبات رابطه بین تکنیک غربی و فرهنگ غربی داشتهام. شاید خودتان بتوانید آن را مختصر کنید و برای کسانی که آمادگی لازم را دارند شرح دهید. موفق باشید