متن پرسش
رابطه خواب و تقوا
س 132: آيا اينكه كسي هيچ خواب معنوي نميبيند دليل بر ضعف تقواي اوست؟
ج: بله. حتماً.
س 133: چرا حتماً؟
ج: ضعف تقوا اثر دارد. خواب شب تابع اعمال روز انسان است. اگر روز تمام كارها را بر طبق تقوا انجام دهيم شب عكس العمل نشان مي دهد، آدم زيارت مكه و مدينه مي رود؛ پيغمبر اكرم صلی الله علیه و آله را در خواب مي بيند، بنابراين درست نيست، اینکه آدم هیچِ هيچ نبيند و اهل تقوا باشد.
س 134: یعنی انسان با تقوا هر شب خواب خوب میبیند؟
ج: بله، اجمالاً. حالا هر شب هم نه يك شب در ميان، دو شب در ميان مي بیند.
س 135: به اين مضمون روايت داريم كه كسي كه ايمانش بالا باشد ديگر خواب نمی بیند؟
ج: روايت اينجوري نیست، روایت فرموده است كسي كه عقلش قوي باشد اينگونه است، نه ايمانش. كساني كه عقلشان زياد است خواب نمي بينند یا كم مي بينند.
س 136: یعنی تقوايشان مشكل دارد؟
ج: مشكل نیست، خود عقل زياد مانع بروز خواب است، اما ايمان زیاد نه، بلکه انسان خوابهاي خوب مي بيند.
س 137: تقوايي كه ميفرماييد با خواب خوب ملازم است تقواي درجه بالا است؟
ج: نه همينکه تقوا شروع شود كافي است، انسان گناه نكند واجبات را انجام دهد ايمانش بالا مي رود خوابهاي خوب شروع مي شود.
سلام استاد: وقتتون بخیر و خسته نباشید و تشکر از وقتی که در اختیار ما میذارید. استاد این متن سوال و جواب از مرحوم آیت الله خوشوقت هست که در سایتشون منتشر شده. استاد بنده بندرت خواب می بینم و خواب معنوی هم کلا شاید در چند ماه یکی یا دو تا ببینم که شایدم توهمات باشه و در طول روز هم سعی در مراقبه و گناه نکردن دارم در حد توان خودم و خیلی هم دوس دارم از این خوابا ببینم چون حس می کنم شاید بهم آرامش بده اما خبری نیست. شنیدم که میگن به خواب اهمیت ندین اما فرمایشات ایشون منو به فکر واداشته که شاید یه جای کار من میلنگه. استاد آیا واقعا خواب خوب ندیدن دلیلش نداشتن تقوی است؟
خیلی عذر میخوام که طولانی شد. ببخشید.
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: حوزهی خواب حوزهی بسیار وسیعی است و به راحتی نمیتوان در مورد آن سخن گفت. فرمایشاتی مرحوم آیت اللّه شجاعی داشتهاند که بنده در کتاب «جایگاه جنّ و شیطان و جادوگر» از صفحهی 86 به بعد آن مطالب را آوردهام. در ضمن نکاتی در کتاب «ده نکته در معرفت نفس» بهخصوص در یک پاورقی طولانی عرض شده است. خوب است که به آنجا رجوع فرمایید. موفق باشید