متن پرسش
با سلام و تحیت محضر استاد ارجمند جناب آقای طاهرزاده
احسن الله لکم العزا
احتراما باستحضار میرساند اینجانب دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی - اندیشه سیاسی در اسلام می باشم و موضوع پایان نامه خود را [فساد سیاسی از منظر علامه طباطبایی و شاگردان] انتخاب نموده ام. روشن است برای تعریف مفهوم "فساد سیاسی" بایستی در ابتدا هر یک از مفاهیم "فساد" و "سیاست" را در ابتدا تعریف نمود تا به تعریف "فساد سیاسی" رسید.
بویژه اینکه هر تعریفی از مفهوم "سیاست" بر تعریف ما از مفهوم "فساد سیاسی" مقدم و تأثیرگذار خواهد بود.
اکنون بدنبال تعریف حضرت علامه طباطبایی از مفهوم "سیاست" میباشم که متاسفانه تاکنون به نتیجه نرسیده ام. به ذهنم رسید شاید حضرتعالی بتوانید مرشد و راهنمای بنده در رسیدن به مقصود باشید.با جناب آقای توکلی صحبت کردم فرمودند از طریق سایت مصدع شوم.
چنانچه بجز این مورد مطلب دیگری که یاری رسان بنده باشد در به ثمر رساندن این پژوهش دعاگویتان میشوم اگر حقیر را بهرمند فرمایید.
بذل توجه و صرف وقت حضرتعالی برای این کمترین مزید امتنان خواهد بود.
متن پاسخ
باسمه تعالی؛ علیکم السلام: شما سیاست را به معنی عرفی آن فرض بگیرید و فساد را نیز به آن معنا که چیزی در جای خودش نباشد معنا کنید تا بتوانید مصداقهای فسادهای سیاسی و علت آن را در قرآن پیدا کنید.
مثلاً در آیهی 59 سورهی اعراف قرآن فساد جامعه را از زبان حضرت نوح، انحراف از افق توحیدی معرفی میکند و اینکه در آیهی بعد حاکمان و سیاستمداران جامعه در معیارهای خود نگاه توحیدی حضرت نوح«علیهالسلام» را یک نوع انحراف و گمراهی تلقی میکنند، نمونهی خوبی از فساد سیاسی جامعه است. بعد از آن نظر علامه را در این رابطه بیان میکنید و سپس به آیهی 65 و 66 همین سوره نظرها را جلب میکنید که حاکمان در مقابل دعوت توحیدی حضرت هود او را متهم به دیوانگی میکنند چون در عرف سیاستمداران زمان حضرت هود توحیدی فکرکردن یک نوع دیوانگی است و فساد سیاسی آن زمان تا آنجا جلو میرود که صادقترین انسان را که توحیدی سخن میگوید کاذب و دروغگو میدانند. سپس نظر علامه را میآورید . و به همین شکل در سایر آیات و سورهها میتوانید عمل کنید و اگر بتوانید تقابل پیامبران را در مقابل برخورد حاکمان نیز متذکر شوید خوب است و معلوم کنید فساد سیاسی در نهایت به بحران و نابودی جامعه ختم میشود و آیاتی که خبر از نابودی آنها میدهد را شاهد بیاورید.موفق باشید