متن پرسش
با عرض سلام و احترام و تبریک عید سعید غدیر خدمت استاد گرامی:
سوال بنده در مورد دایره ولایت ولی فقیه مطابق با نظریه ولایت فقیه خود مرحوم امام هست.
یعنی بر طبق نظر مرحوم امام، تا کجا امر و گفته ولی وقیه واجب الاطاعه هست؟
مرز بین اموری که اصطلاحا ارشادی هستند با اموری که مولوی هستند کجاست؟
فی المثل اگر رهبری قبل از انتخابات بگویند که به کاندیدایی ما نیاز داری که فلان ویژگی ها را داشته باشد؛ آیا ما شرعا موظفیم مطابق با نظر و معیار ایشان کاندیدای خود را انتخاب کنیم و یا اینکه این امور جزو حیطه منطقه الفراغ به حساب می آید؟
یا مثلا وقتی که رهبری می گوید مهمترین معروف، نظام سازی است؛ آیا حرف ایشان که قاعدتا تبعات عملی هم دارد؛ پذیرشش برای ما الزامی هست یا نه؟
به طور خلاصه لطفا معیار و شاخصی برای تمییز گفته هایی که از جانب ولی فقیه بیان می شود و اطاعتش بر ما واجب است با گفته هایی که شرعا اطاعت از آنها و پذیرشش بر ما لازم نیست؛ ارائه بفرمایید.
ترجیحا مطابق با نظریه ولایت فقیه امام.
و یا قانون اساسی.
با تشکر
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: از آنجایی که ولیّ فقیه حکم خدا و رسول را میگوید، پذیرش حکم او بدون قید و شرط لازم است. ولی همانطور که میفرمایید بعضاً حکم ایشان ارشادی است، یعنی طوری سخن نمیگویند که عدم تبعیت از ایشان به معنای مقابله با حکم ایشان باشد. از این گذشته بعضاً سخنانی دارند که نسبت به افراد مختلف، متفاوت است. مثل همین نظامسازی که میفرمایید. برای یک صنعتگر یکنوع تکلیف میآورد، و برای یک روحانی، یک نوع دیگر. حتی یک سخن ممکن است برای یک نفر انجامش، واجب باشد ولی برای کس دیگر واجب نباشد. به همین جهت نمیتوان به طور مشخص روشن کرد کدام سخن واجبالاطاعه است و کدام سخن واجب الاطاعه نیست. به اصطلاح گفته میشود حوزهی سخن جایگاه سخن را تعیین میکند. موفق باشید