متن پرسش
بسم الله الرحمن الرحیم
با سلام خدمت استاد
سوالم را در دو سطح عرض می کنم:
اجمال: رازقیت اختصاصی خدا برای طالب علم چه معنایی دارد؟ آیا طلبه می تواند با تکیه به این مطلب کار کردن را رها کند؟
تفصیل: اگر فرد در حال خواندن علوم اسلامی است (حوزه با دانشگاه) و شهریه ای هم از جایی دریافت نکند و قصد ازدواج داشته باشد، برای مخارج خانواده چه کند؟ با توجه به روایاتی که در مورد تضمین رزق طالب علم وارد شده:
1- اگر به کارکردن روی بیاورد اولا به این رازقیت خدا برای طلبه اعتماد نکرده و ثانیا نتیجه اش ضربه خوردن (کم یا زیاد) به درس است؟
2- اگر با امید به این روایات و توکل به خدا کار نکند، از این نگران است که اولا سربار خانواده بوده و دستش جلوی آنها دراز باشد، ثانیا به تن پروری و راحت طلبی و سختی نکشیدن خو بگیرد و نیز درد مردم را نفهمد.
با تشکر فراوان
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: فکر میکنم آن روایات نظر به آن دارد که طالب علم در بستری قرار میگیرد که برای طلب رزق نیاز نیست کاری اضافی انجام دهد بلکه خداوند در مسیر علمآموزی و ارائهی آن خداوند رزقش را میرساند و بیشتر نظر به علوم دینی دارد زیرا علوم غیر دینی را فضل میگویند. و از طرفی طلبه باید به اقتضای علم دینیاش زندگی سادهای را انتخاب کند که مجبور نشود کار دیگری جز آنچه در مسیر شخصیت علمیاش است انجام دهد 2- وقتی طلبه کار علمی خود را ادامه داد و به خدا توکل کرد خداوند نمیگذارد در بماند و یا خوار شود. موفق باشید