متن پرسش
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم:
بنده از فرمایشات شما اینگونه برداشت کردهام:
«استفاده از ادواتی که مکتب مدرنیته به سبب رسیدن به هدف خود آن را ایجاد کرده است، در جهت ساخت تمدن اسلامی منتهی به ظهور، نه تنها سودی ندارد بلکه در صورت تداوم در بهکارگیری این ادوات در امور فرهنگی، بعد از مدتی جهت آن فعالیت تماماً به سمت مدرنیته سوق پیدا خواهد کرد.»
با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در جمع دانشجویان که توصیه به استفادهی هنری حق شناسانه با ابزاری همچون کاریکاتور، تئاتر و غیره دارند، چند سوال در ذهن بنده مطرح گردید که استدعا دارم پاسخ دهید.
1. آیا ادوات فوق الذکر اساساً از مصادیق مدرنیته محسوب میشود؟
2. استفاده از این اداوات که حضرت آقا توصیه فرمودهاند به جهت عبور از زمانهی مدرنیته است یا به طور کلی استفاده از آنها در جهت انتقال معنا مفید است؟
3. با توجه به اینکه هر معنایی از دریچهی خیال به نفس آدمی وارد میگردد و از آنجا که خیال در ابتدا جز صورت نمیشناسد، آیا استفاده از ادوات مصور (کاریکاتور، کتاب تصویردار، کتاب مصور، تئاتر، فیلم، سریال) در امر تبلیغ جهت انتقال معنا و ایجاد صورت ذهنی به منظور برداشتن قدم اول سیر معنوی، میسر میباشد؟
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: از دو موضوع نباید غافل بود؛ یکی اینکه تکنولوژی فرهنگ خود را میآورد، دیگر اینکه ما در دورانِ گذار که نمیتوانیم از خود شروع کنیم لااقل با خودآگاهی لازم از تکنولوژی استفاده نموده و در جهت اهداف خود در آن تصرف کنیم. از این دو نکته گذشته، بحث سومی پیش میآید که آیا مواردی که مطرح فرمودهاید از جمله مواردی است که اساساً غربی است و یا مربوط به فرهنگ انسان و انسانیت است. فکر میکنم بتوانیم تا حدّی موارد فوقالذکر را از روح غربیاش خارج کنیم، در آن صورت دیگر موضوع عبور از مدرنیته در میان نیست، بلکه برگشت به اصالت هنرهای فوقالذکر خواهد بود. و در مورد مسئلهی خیال عنایت داشته باشید که: «آدمی را فربهی هست از خیال/ گر خیالاتش بُود صاحبجمال» بنابراین اگر هنرهایی که نام بردید بتواند از طریق صورتها ما را متذکر معانی متعالی نماید چیز بدی نیست. موفق باشید