متن پرسش
با سلام خدمت استاد گرامی:
طاعات و عباداتتان مقبول درگاه حقتعالی
اگر قبول زحمت فرموده و نظرتان را در مورد میزان مطابقت نظر زیر با اسلام بفرمایید ممنون میشوم:
ثروت یک بحث است انباشت سرمایه بحثی دیگر؛ اینکه آنقدر داشته باشی که اگر همین امروز تمام منابع درآمدت قطع شد تا زمان یافتن منبع جدید خللی به زندگی شخصی و خانوادگیات وارد نشود و دغدغهی مسکن و بدهی هم نداشته باشی میشود ثروت؛ اما انباشت سرمایه آنجاست که آنقدر جمع کرده و میکنی که تا هفتپشتت هم کار نکنند باز هم دارند تا بخورند.
مسلماً اسلام با ثروت حلال مشکلی ندارد؛ اما در مورد انباشت سرمایه باید پرسید که آیا این انباشت باعث نمیشود در گوشهای از دنیا کاری لنگ بماند؟ آیا جوانان با درآمدی مکفی شاغل، مجردان متأهل، جادهها ساخته، مدارس و غیره بنا، روستاها و شهرها آباد و در یککلام رفاه نسبی شامل حال همگان شده است که داری انباشت سرمایه میکنی؟
انباشت سرمایه آنجایی خوب است که کاری بر زمین نمانده باشد اگر با 1200 متر شدن ویلای 1000 متریات منجر به افزایش هزینهی تأمین مسکن و بیبهره ماندن حتی یک نفر از خانهی شخصی خواهی شد این برخلاف عدالت و انصاف است. در اسلام نه عرضه و تقاضا که عدالت و انصاف روابط بازار را رقم میزند؛ اگر خانهای را با هزینهای متری یکمیلیون تومان بناکردهای موقع قیمتگذاری نباید به عرضه و تقاضا نگاه کنی باید به عدل و انصاف نگاه کنی؛ البته قرار نیست ضرر کنی یا دستکم سودی نبری ولی اگر میبینی درصورتیکه بهجای متری یک و نیم میلیون تومان 250 هزار تومان ارزانتر بفروشی باعث خواهی شد هم تعداد بیشتری توان خرید پیدا کنند و هم کسی که میخرد پولی در دستش باقی بماند که با آن، قسمت دیگری از زندگیاش را اصلاح کند حق در این است که به این سود کمتر قانع شوی.
با تشکر
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: در هر حال آنچه باعث میشود تا ما از پل صراط دنیا، سبکبال بگذریم؛ قناعت و سادگی است حتی اگر ثروتمان از پارو بالا رود، آن ثروت باید در خدمت جامعه و تولید باشد وگرنه «کنز» محسوب میشود و کنزِ ثروت حرام است. موفق باشید