متن پرسش
سلام استاد عزیز
عذرخواهم که مجددام مصدع اوقات شریفتان می شوم. بنده در وبلاگم دو پست دارم در مورد دو قطعه موسیقی غربی که برداشتم این است که دارای درون مایه های عرفانی هستند. در این زمینه دو سوال داشتم:
یکی این که تقاضا داشتم که اگر وقتتان اجازه می دهد تفسیری که بر این دو قطعه نوشته ام را در وبلاگم مطالعه و مرقوم بفرمایید که آیا چنین تفسیری از این اشعار آن طور که بنده برداشت کرده ام صحیح است.
یکی: توصیفاتی از خدا در موسیقی باغ اسرار
http://imagesofgod.mihanblog.com/post/6
دومی: قایقی به سوی تو (قطعه ی تبعید) که گویی غم غربت انسان در هنگام دوری از خدا را توصیف می کند
http://imagesofgod.mihanblog.com/post/8
سوال دوم هم این است که گوش دادن به این قطعات و انس گرفتن با آن ها با توجه به این که خواننده شان زن هست از لحاظ سلوکی چه حکمی دارد؟ از لحاظ فقهی در نظر بعضی از مراجع از جمله آیت الله خامنه ای در صورت عدم دخالت هوس و لذت جنسی اشکال ندارد.
حکم فقهی
"گوش دادن به نواری که خواننده اش زن باشد و از سروده های شعرایی مثل حافظ ومولوی و .... استفاده کند ، چه حکمی دارد ؟
امام ، بهجت ، صافی ، مکارم و وحید: گوش دادن به آن جایز نیست .
تبریزی ، خامنه ای ، سیستانی و نوری : گوش دادن به آواز زن اگر غنا نباشد و باعث التذاذ جنسی و تهییج شهوت نشود و مفسده ای بر آن مترتب نگردد ، اشکال ندارد .
تبصره : « غنا » عبارت است از ترجیع صدا ، به نحوی که طرب انگیز و مناسب با مجالس لهو و گناه باشد." (منبع: http://artesfahan.ir/Default.aspx?page=687
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: البته بنده میدانم که همچنانکه شعر حقیقی صورت ملکوت عالَم است که بر قلب شاعر الهام میشود و صورت آهنگین آن عالم را در کلمات مینمایان. بنده با اُنس مختصری که با شعر اینچنین شاعران دارم میتوانم این حالت را تصدیق کنم که شاعر در شعرش به کجا اشاره دارد و همینقدر میدانم که موسیقی حقیقی نیز از همین جنس است . و آنچه در وبلاگ http://imagesofgod.mihanblog.com/post/6 بنده گوش دادم متوجهی چنین روحانیتی شدم. فکر میکنم آنچه علمایی مثل مقام معظم رهبری مدّ نظر دارند از این جنس است، هرچند بنده در این وادی استعداد خود را رشد ندادهام ولی وقتی توصیف شهید آوینی را نسبت به موسیقی میشنوم میفهمم که او چیزی از آن موسیقی ملکوتی میفهمد که بنده و امثال بنده متوجه آن نیستیم. موفق باشید