متن پرسش
استاد عزیز سلام:
از اینکه با حوصله جواب سوالات بیشمار من رو می دهید خیلی ممنونم.
در پاسخ به سوال در مورد وجود حضرت زهرا (س) در فردوس اعلی این رو فرموده بودید:
«مظهریت زهرای مرضیه«سلاماللهعلیها» به صورت خانم بوده و این غیر از مقام تعیّن اول است که هیچگونه دوگانگی نیست تا دوگانگیِ ملاقات حضرت آدم وحوّا«علیهماالسلام» از حضرت زهرا «سلاماللهعلیها» در میان باشد.»
میشه این قسمت رو بیشتر توضیح بدید؟ مظهریت حضرت زهرا (س) به صورت خانم رو اصلا نفهمیدم. چون تا اونجا که در معرفت النفس خوندیم دیگه اونجا همه چیز مجرد هست و زن و مردی وجود نداره.
سوال بعدیم در مورد حدیثی هست که در کتاب مقام لیلة القدری حضرت زهرا (س) آوردید از قول امام باقر علیه السلام:
خانه علی و فاطمه حجره رسول الله است و سقف خانه شان عرش رب العالمین .....
شاید این حدیث بیان کند که تغذیه روحی و نورانی خمسه طیبه با اسماء اعظم الهی هست درسته؟ یا این حدیث میتونه تاویل آیه 36 سوره نور باشه؟ «فی بیوت اذن الله ان ترفع و یذکر فیه سمه و یسبح له بالغدو و الاصال»
یا اینکه مقام اهل البت (ع) را بیان می کند که هر چه زیر عرش الهی است مقام و تجلی آنهاست مثل چیزی که در برهان صدیقین خوندیم که از وجود، اشد الوجود نور می گیره و او هم به نوبه خودش به شدید الوجود نور می ده و دیگر مراتب ایجاد می شود. بالای عرش هم مقام پروردگار است طبق این آیه که می فرماید: «الرحمن علی العرش الستوی»؟
آیا این برداشت درست است؟
در ادامه حدیث امام باقر (ع) هست که: در انتهای خانه شان شکافی است به سوی عرش و پرده از معراج وحی برداشته شده.
آیا منظور این هست که اهل خانه حضرت زهرا (س)، نزول وحی را می فهمیدند و شهود می کردند؟ همان گونه که پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) فرمودند تو آنچه من می شنوم می شنوی و آنچه من می بینم می بینی؟
آیا منظور از معراج وحی صعود وحی از خانه حضرت زهرا (س) به بالا بوده؟ یا همان نزول وحی بوده. این رو نفهمیدم.
متن پاسخ
باسمه تعالی: سلام علیکم: 1- اصل این موضوع را در مباحث عرفانی باید دنبال بفرمایید. کتاب «مبانی و اصول عرفان نظری» از حجتالاسلام و المسلمین استاد یزدانپناه در این مورد خوب است. در بحث حضرات خمس این نکات روشن میشود که چگونه مجردات در هر عالمی ظهور خاص خود را دارند 2- به نظرم همهی این برداشتها که از حدیث حضرت باقر«علیهالسلام» کردید خوب است 3- همینطور است، اهل خانهی زهرای مرضیه«سلاماللّهعلیها» حقیقت وَحی را با صورت نزولیاش احساس میکردند 4- به نظرم علاوه بر نزول، صعود و یا معراج وَحی را نیز مییافتند زیرا آنها صاحب قوس نزول و صعود عالم هستیاند، مثل کسی که معانی را با لفظ خود به سمع افراد میرساند و سیر آن معانی از سمع به قلب افراد را هم میشناسد. موفق باشید